6 świeżych wypatroszonych śledzi
3 łyżki mąki
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Śledzie umyć i osuszyć.
W miseczce wymieszać mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz.
Rybę obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju.
Proste, klasyczne i smaczne danie.
Właśnie chciałam oststnio usmażyć śledzie ale koniec końców wylądowały w pomidorach, muszę spróbować! ;)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, smaczne :)
UsuńDawno takich nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam...a potem je dać w zalewę octową, niebow gębie
OdpowiedzUsuńOj tak, mniam .
UsuńDawno temu jadłam, teraz kupić śledzie do smażenia to rzadkość. Fajna rybka
OdpowiedzUsuńU nas są w jednym ze sklepów rybnych w ciągłej sprzedaży.
UsuńFajne te śledziki. Ta rybka jest bardzo zdrowa i powinniśmy jej jeść więcej :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko to prawda. Jedna ze zdrowszych ryb :)
UsuńSzybko i prosto :) Dobrze, że takie przepisy dla zabieganych istnieją :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam śledzie, moja koleżanka takie smażone moczy jeszcze w zalewie octowej, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńMożna zalać zalewą octową. Też tak czasami robię. Mniam :)
Usuń