1,5 kg żeberek wieprzowych
1 szklanka coli
1 szklanka ketchupu łagodnego
1 szklanka sosu barbecue
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 łyżeczka soli
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą.
Dodać ziele angielskie,liść laurowy,sól i gotować żeberka około 20 min.
Po obgotowaniu przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego.
W garnuszku mieszamy colę, sos barbecue, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy mięso.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Czas pieczenia to około 60 min.
Pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMąż mnie męczy żeby mu upiec żeberek a ja nigdy ich nie robiłam... Jednak okazuje się że nie taki diabeł straszny - z przepisu wynika że wcale nie jest to takie trudne:) A pieczesz je pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńAniu piekę bez przykrycia. Są soczyste i mięciutkie. :)
Usuń