5-6 średnich ziemniaków
1 średnia marchewka
1/2 średniego selera
1 duża pietruszka
2 cebule
100 g wędzonego boczku
1,5 l wywaru mięsnego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa.
Delikatnie zeszklić na maśle, a następnie zalać gorącym
wywarem mięsnym.
Gotować do miękkości warzyw.
Blenderem zmiksować zupę na gładki krem, doprawić solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką,
gałką muszkatołową i chwilę pogotować.
Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek pokrojony w drobną kostkę.
Na talerz wlać krem ziemniaczany posypać podsmażonym boczkiem z cebulą.
Ja dodatkowo posypałam szczypiorkiem
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz