Składniki:
Ciasto:
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka wiórek kokosowych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 budyń waniliowy
3 żółtka
3 łyżki mąki
1/2 l mleka
250 g masła
1/2 szklanki cukru
Polewa
100 g czekolady mlecznej
5 łyżek mleka
50 g masła
Dodatkowo
biszkopty
rodzynki
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier.
Wsypać mak, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Krem:
Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki.
Resztę zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę, budyń
i dokładnie wymieszać.
Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać , aby
budyń się nam nie przypalił. Po zgęstnieniu masy odstawić z palnika
i ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń cały czas
ucierając.
Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników.
Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu.
Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą.
Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę.
odrażające
OdpowiedzUsuńA co w tym cieście jest odrażającego?
UsuńBardzo smaczne i warto spróbować.
Życzę miłego dnia
Tak, tak :P Słynne ciasto robiące furorę wśród wujków na rodzinnym spotkaniu xD
OdpowiedzUsuńTak to znane ciasto i pyszne
UsuńŚwietne ciasto, nie robiłam, spróbuję:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciasto :-) kiedyś miałam okazję je jeść :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCiasto jest wspaniałe, a nazwa też bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńwygląda bardzo smacznie - a anonimowego bardzo mi szkoda :)
OdpowiedzUsuńjest smaczne :)
Usuńniezmiennie bawi mnie ta nazwa :-) ciasto świetne :-)
OdpowiedzUsuńfajna nazwa :)
UsuńSłyszałam o tym cieście, ale nigdy nie jadłam, musi być pyszne, wygląda super:)
OdpowiedzUsuńjest pyszne
UsuńTeż robiłam to ciasto, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńtak jest pyszne :)
UsuńJedno z moich ulubionych ciast:) Ślicznie pyszne Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńkiedyś w domu często się to ciasto robiło teraz to nikt o nim nie pamięta :) dziękuję za przypomnienie, trzeba bedzie wrócić do tego przepisu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńteż sobie o nim przypomniałam grzebiąc w zeszycie z przepisami :)
UsuńZnam to ciasto, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo je lubię , pycha!!
OdpowiedzUsuńKlasyk! I to jaki pyszny!
OdpowiedzUsuńto prawda :)
UsuńMoja mam często robi "cycki" na święta :) pycha !
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, a nazwę ma naprawdę niezwykłą :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię to ciasto! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
OdpowiedzUsuńsmaczne ciacho :)
UsuńZnam to ciasto,moja siostra je wypieka,bardzo je lubimy ,jest smakowite,dzięki za przypomnienie przepisu,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiekę to ciasto od wielu lat, jest przepyszne. Staram się całkowicie pokrywać polewą i wtedy wygąda pięknie.
OdpowiedzUsuńNa jakie wymiary blaszki są podane składniki?
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki 23x38 cm
Usuńa czy mogę mak zastąpić orzechami? wiem że kiedyś robiłam to ciasto w takiej wersji, ale nie mogę znależć nigdzie przepisu. Internet te przeglądnęłam, ale wszedzie króluje mak... a za makiem nie przepadam.
OdpowiedzUsuńTrudno mi odpowiedzieć , bo nie próbowałam z orzechami.
UsuńW mojej rodzinie to hit! Ja jednak masę (a właściwie budyn) robie sama z pozostałych zoltek mleka i mąki ziemniaczanej. Po ostudzeniu ucieram z masłem? 1/2 gorzkiej czekolady, łyżką wiórków i wódka (ok 1-2 kieliszki) polecam dla odmiany! Masa nie jest taka mdla ��
OdpowiedzUsuńDziękuję i wypróbuję. Pozdrawiam ciepło
UsuńCzy zamiast spodu makowego mogę dać podluzne biszkopty?
OdpowiedzUsuńTak, ale to bedzie zupełnie inne ciasto
Usuń