piątek, 13 marca 2015

Sałatka śledziowa

Składniki:

500 g filetów śledziowych
2 cebule
3 korniszony
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 szklanki groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 czerwonej papryki
papryka słodka
pieprz,sól

Wykonanie:

Filety namoczyć w zimnej wodzie około 2 godzin, a
następnie je osuszyć i pokroić w ukośne kawałki.
Jajka pokroić na ćwiartki.
Cebulę i korniszony pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki.
Na talerzu układać kawałki śledzia,jajka i papryki.
Posypać cebulką, ogórkiem i odsączonym groszkiem.
Posypać pieprzem.
Śmietanę wymieszać z jogurtem, solą ,pieprzem i słodką papryką.
Polać sałatkę.
Schłodzić przed podaniem.




13 komentarzy: