niedziela, 17 maja 2015

Lazania z mięsem mielonym

Lazania (lasagne) to danie z kuchni włoskiej.  Jest to rodzaj makaronu w postaci dużych prostokątnych płatów.
Płaty tego makaronu są przekładane warstwami sosu i mięsa.
Danie to często gości w mojej kuchni, bo jest bardzo smaczne, a moje chłopaki to uwielbiają.

Składniki:

Sos boloński
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz

Sos beszamelowy
250 ml mleka
2 łyżki masła
50 g mąki  pszennej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

płaty makaronu lasagne
200 g żółtego sera


Wykonanie:
Sos boloński
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając.
Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą i pieprzem.
Chwilę wszystko razem dusić.

Sos beszamelowy
W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się
nie przypalił sos.
Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka.
Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.

Makaron
W garnku zagotować wodę i do wrzątku wkładać po 5 -6 płatów makaronu, aby nam się nie posklejał.
Makaron ma być tylko lekko ugotowany.

W naczyniu do zapiekania układamy warstwy:
1 cienka warstwa sosu beszamelowego
2 makaron
3 sos boloński
4 warstwa startego sera
5 makaron
6 sos boloński
7 sos beszamelowy
8 makaron
9 starty ser

Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut.
Smacznego













24 komentarze:

  1. Swoja, domowa lazania nie ma porównania z tymi ze sklepu. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam lazani. A to jedno z moich ukochanych włoskich dań. Jest bardzo sycąca, bardzo kaloryczna, ale niesamowicie smaczna i to się liczy najbardziej :) Pyszności! Pięknie się prezentuje w tym naczyniu żaroodpornym :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój Junior bardzo lubi to danie :-) pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. na niedzielny obiad sycząca pyszność:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam lazanie ,a twoja wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznamy szczerzę, że chyba kiedyś jadłyśmy Lazanie ale było to baardzo dawno i nie jesteśmy pewne czy to było na pewno to :P W każdym bądź razie smakowało nam ale było bardzo tłuste :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam lazanię :) jak z resztą wszystkie inne włoskie dania.

    OdpowiedzUsuń
  8. taka domowa lazania jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne! Lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda baaardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z doswiadczenia wiem,ze jesli sie gotuje platy to beszamel zbedny.beszamel dawalam zawsze na surowe.gotowanie platow nie jest wygodne w obsludze�� a teraz kupuje tzw swieze platy,miekkie,ktore pieka sie bardzo szybko,bez gotowania i beszamelu.

    OdpowiedzUsuń