Curry z wołowiny po hindusku.
Wspaniały zapach przypraw, pieczonego mięsa i smaczny posiłek to właśnie to danie.
Wcześniej przygotowałam curry z wieprzowiny (przepis) równie smaczne i aromatyczne.
Składniki:
500 g wołowiny bez kości
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
4 ziarenka pieprzu
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka imbiru
3 ząbki czosnku
3 łyżki klarowanego masła
1 cebula
1 szklanka wody
1 łyżeczka octu
sól
Kolendrę, kmin rzymski pieprz dokładnie rozetrzeć i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kurkumą,płatkami chilli i imbirem. Dodając po 1 łyżeczce wody mieszać aż powstanie pasta.
Wołowinę umyć i pokroić w kostkę o boku 1/5 cm x 1,5 cm.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać pastę z przypraw.i smażyć 1 minutę stale mieszając.
Włożyć mięso i smażyć do zarumienienia., mieszać.
Wlać wodę z octem , posolić i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać wodą.
Podawać z ryżem
inspiracja książka "Kuchnia hinduska"
curry z wołowiny
Pysznie przygotowaną wołowinę też bardzo lubię. Twoja propozycja jest super :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńZimno się zrobiło a takie pyszne danie pasuje idealnie :-)
OdpowiedzUsuńPrzyprawy świetne lubię dawać więcej aby smak był mocny. Pytanie czy wołowina ma być z hinduskich krów a jeżeli tak to z jakiej ulicy i które miasto Indyjskie. Proszę o odpowiedż . Smakosz
OdpowiedzUsuńWołowinę kupuję w naszym polskim sklepie.
UsuńPolecam danie i pozdrawiam
Indyjska kuchnia na pewno by nam smakowała :)
OdpowiedzUsuń