Ciasto to zawsze się udaje i jest wilgotne i bardzo smaczne.
Jednak dla moich łakomczuchów taka mała tortownica to jest mało.
Chyba jutro pomyślę i jeszcze coś upiekę.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru + 2 łyżki
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Śliwki umyć, osuszyć i każdą podzielić na dwie połówki oraz usunąć pestkę.
Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać mleko i przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto do formy i ułożyć połówki śliwek skórą do dołu.Posypać wierzch ciasta 2 łyżkami cukru.
Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
ciasto ze śliwkami
Jakie puszyste :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPodaje Pani bardzo piękne i dobre przepisy i chętnie tu codziennie zaglądam. Ten przepis może wykorzystam bo jest zasięgu moich umiejętności.
OdpowiedzUsuńMniam! kochamy śliwki w wypiekach :D
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, takie są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńAleż puszyste! Pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńTakie ucierane ciasta nie dość że szybko się je robi to smakują wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńpycha wlasnie delektuje sie nim
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuń