Moja rodzinka wychodzi z założenia, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak nie zawsze taki może być.
Prawda?
Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :)
Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę...
Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis)
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki mleka
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki do panierowania
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
sos
200 ml śmietany kremówki
2 łyzki mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Do miski wkładamy mięso,wbijamy całe jajko,bułkę tartą namoczoną w mleku i doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę mięsną. Formujemy z mięsa zrazy. (mi wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką .
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy zrazy na rumiano z dwóch stron.
Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso.
Sos
W mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną i połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Wlać na zrazy i zapiec wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut,
zapiekane zraziki
Bardzo fajne zraziki:)
OdpowiedzUsuńOch, jak ja bym zjadła takie zraziki. Uwielbiam takie przepisy obiadowe :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńTakich zrazików jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio mięsa u nas jak na lekarstwo, ale od czasu do czasu coś tam i u nas się zdarza. Twoja propozycja jest warta tego, by przepis wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńPolecam
UsuńNo to coś konkretnego warto to zrobić ale z mielonego to będą takie nowej generacji zraziki. Coś na sobotę do wykonania
OdpowiedzUsuńNie jadłyśmy jeszcze tak podanych zrazików :D
OdpowiedzUsuń