Zupa paprykowa na wywarze z mięsa jest naprawdę rewelacyjna. Nawet moja wnusia 1,5 roczna zjadła ze smakiem babciną dobrą zupę.
Ja ze względu na dzieci nie robiłam zbyt pikantnej, ale Wy możecie doprawić według własnych potrzeb.
Składniki:
1 kość szyja z indyka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 średnie ziemniaki
2 średnie czerwone papryki
400 g tomatery (sos pomidorowy)
1 cebula
200 ml kwaśnej śmietany
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
płatki chilli
sól
pieprz
Do garnka włożyć szyję z indyka i zalać 3 litrami wody dodać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać liść laurowy , ziele angielski , sól . Gotować do miękkości warzyw. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle po czym dodać paprykę drobno pokrojoną i chwilę smażyć wlać do garnka z zupą. Wlać tomaterę doprawić chilli, solą i pieprzem .Gotować około 7 minut .
Ja śmietanę dodaję już na talerzach.
zupa paprykowa
Takiej paprykowej nie znałam:)
OdpowiedzUsuńFajna zupka :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy, więc Twoja paprykowa byłaby kolejnym zupowym przebojem.
OdpowiedzUsuńPapryka jest bardzo aromatyczna :) Zupa musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam zupy paprykowej :(
OdpowiedzUsuń