Wspaniałe, orzechowe z dodatkiem cynamonu. Jeśli nie lubicie cynamonu możecie go zastąpić startą czekoladą lub innym swoim ulubionym smakiem.
Moje ciastka nie doczekały świąt i dlatego upiekę je jeszcze raz.
Nie ma śniegu, ale są białe słodkie kulki przypominające śnieżki ciasteczka.
A Wy jakie pieczecie ciasteczka? Oczywiście nie licząc pierniczków.
Składniki:
230 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
2 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru pudru do obtoczenia ciastek
Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem włożyć ciastka wraz z blaszką na 30 minut do lodówki, aby się dobrze schłodziły.
Piec w 180 stopniach C około 12-15 minut
Wyjąć i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Czynność powtórzyć trzy razy.
Żródło mojewypieki.com
śniegowe kule-ciasteczka
U mnie też by Świąt na pewno nie doczekały! Piękne się prezentują :)
OdpowiedzUsuńAle fajne:)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacha. Takich jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deser na Święta !
OdpowiedzUsuńNo i mamy białe święta :)
OdpowiedzUsuńpychotka! u mnie tak samo żadne słodycze raczej do Świąt nie poleżą :)
OdpowiedzUsuńMniam, te ciasteczka są pyszne :)
OdpowiedzUsuńIdealne na Świąteczny stół gdy za oknem.... brak śniegu :D
OdpowiedzUsuńOch, kiedy to zrobię ..
OdpowiedzUsuńProponuję na Święta :)
UsuńIle ciasteczek wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńWyszło mi 43 ciasteczka. Pozdrawiam
Usuń