To dzięki Wam ten blog dalej istnieje. Dziękuję Wam kochani za wszystko co piszecie. I te miłe komentarze i te krytykujące. Dziękuję za porady, podpowiedzi i za to, że piszecie do mnie.
Bardzo, bardzo Wam dziękuję .
A teraz mam dla Was kolejny przepis na uszka z kapustą i pieczarkami.
Ciasto
3 szklanki mąki
1,5 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju
1,2 łyżeczki soli
Farsz
400 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Kapustę ugotować w wodzie do miękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach.
Posiekać drobno nożem.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą
Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. Nożem do pizzy podzielić go na kwadraty o boku 4x4 cm lub większe. Nałożyć farsz na każdy kwadracik i złożyć na róg tak, aby powstał trójkąt.Skleić boki i dwa rogi trójkąta skleić ze sobą.
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Piękne uszka, idealne :)
OdpowiedzUsuńMniam do barszczyku idealne :-)
OdpowiedzUsuńGratuluję roczku:)
OdpowiedzUsuńU mnie uszka są smażone, z samymi leśnymi grzybami. Jak się spróbuje raz smażonych to gotowanych już nikt nie chce:)
pyyycha:) u mnie na razie mistrzynią uszek jest babcia!
OdpowiedzUsuńGratuluję rocznicy :) A u mnie uszka zawsze tylko z grzybkami, ale Twoje brzmią pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam uszka z barszczykiem :)
OdpowiedzUsuńU nas akurat za uszkami nikt nie przepada i jakoś tak od dawna nikt nie robi ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam uszka z barszczem, jak dla mnie najlepsze danie Wigilijne.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń