poniedziałek, 25 stycznia 2016

Królowa śniegu ciasto bez pieczenia

Dzisiaj mam dla Was ciasto Królowa Śniegu.
Od jakiegoś juz czasu miałam ochotę zrobić go , ale zawsze wpadały mi inne pomysły do głowy, a ono schodziło na dalszy plan. Ciasto przyciągało mnie swoim wyglądem. 
W końcu się doczekało, że zrobiłam. Teraz wiem, że jest pyszne.
Bez pieczenia, szybkie do zrobienia, mało pracy.
Koniecznie musicie wypróbować, bo warto.

Składniki

Spód ciasta
170 g ciastek herbatników
90 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno, wlać roztopione masło i wymieszać. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 26 cm.) i mocno ubić. Włożyć na 15 minut do lodówki.

Warstwa serowa
1 kg sera twarogu (dałam wiaderkowy)
400 ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
1 niebieska galaretka
około 14 szt okrągłych biszkoptów
4 łyżeczki żelatyny

Ser zmiksować z cukrem i śmietaną. Żelatynę zalać 1/5 szklanki wody i poczekać aż napęcznieje, po czym podgrzać delikatnie, ale nie gotować.
Wlać do sera i miksować chwilę.
Masę podzielić na dwie części.
Połowę wylać na ciastka, a na wierzch ułożyć biszkopty.
Do drugiej części dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i przestudzoną .Wszystko zmiksować.
Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać.

Dekoracja ciasta
2 niebieskie galaretki
1 szklanka śmietany kremówki 
cukier puder do smaku
posypka 

Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach wrzącej wody i poczekać aż będzie gęstnieć i wlać na ciasto.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i ozdobić ciasto. Posypać posypką cukrową.
Wstawić ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.


królowa śniegu





25 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie i pewnie jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ślicznie to wygląda, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. przypomina mi też smerfy trochę :D
    Ale prezentuje się bardziej jak Królowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że pięknie wygląda to i smakiem pewnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląd rewelacja! Piękne ciasto :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. ten niebieskie kolor przyciąga

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tą niebieską galaretką wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niebieską galaretke znajdzie cię w Kauflandzie :-) , a co do placka jest bardzo pyszny :-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do drugiej połowy sera dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Czy ona ma być wodnista przestudzona czy już lekko tężejąca?

    OdpowiedzUsuń
  10. Śmietanę ubić z kremem na sztywno? jak to dokładnie rozumieć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miało być śmietanę ubić z cukrem. Już poprawiłam błąd

      Usuń
    2. dziękuję :) właśnie coś mi trochę nie pasowało :P planuję zrobić na swoje urodziny za 2 tygodnie, mam nadzieję, że wyjdzie tak samo pięknie jak Pani :) pozdrawiam :) PS. MÓJ ULUBIONY KULINARNY BLOG! Widać, że taki prosto z serduszka :)

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję za miłe słowa i wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się urodzin

      Usuń
    4. bardzo bardzo dziękuję :) ciacho robiłam dzisiaj, wyszło ZNAKOMITE! :) POLECAM :)

      Usuń
  11. witam, pytanie takie, zelatynę zalewamy jedną i pół szklanki wody, czy jedną piątą szklanki wody?

    OdpowiedzUsuń