wtorek, 5 stycznia 2016

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Od czasu do czasu w mojej kuchni gości wątróbka. Jednym ze sposobów w jaki  ją przygotowuję to smażona z jabłkami. Wcześniej pokazałam Wam wątróbkę ze śmietaną .
Dzisiaj inna wersja, ale równie smaczna.
Wiem, że nie wszyscy lubią takie danie, ale warto się przekonać.
Pamiętam, że jak mama w domu robiła wątróbkę to ja nigdy nie byłam głodna, albo zakopywałam ją na talerzu pod ziemniaki. Smaki jednak się zmieniają i dzisiaj jem ze smakiem.

Składniki
600 g wątróbki drobiowej
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka mąki pszennej
2 średnie cebule
1 duże jabłko
natka pietruszki
sól
pieprz

Wątróbkę umyć  i pokroić w mniejsze kawałki, a następnie każdy kawałek oprószyć mąką.
Połowę masła  rozpuścić na patelni  i usmażyć wątróbkę.Wyjąć z patelni na półmisek , oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, jabłko obrać  i pokroić na mniejsze kawałki . Na pozostałym maśle lekko zrumienić cebulę, a pod koniec dodać jabłko i chwilę smazyć (jabłko musi być miękkie)
Dodać usmażoną wątróbkę i wszystko razem chwilę smażyć w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.. Posypać natką pietruszki.
Podawać gorące z ziemniakami  lub pieczywem

wątróbka z jabłkiem




6 komentarzy:

  1. Taką wątróbkę lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka wątróbka jest pyszna ! A teraz idealna na nią pora :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ze wszystkich podrobów mogę jeść tylko wątróbkę i bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy taką wersję wątróbki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Raz na dwa tygodnie jest na obiad wątróbka. Przy najbliższej okazji skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń