czwartek, 4 lutego 2016

Pączki hiszpańskie - gniazdka

Pączki hiszpańskie to mój ostatni przepis na wypieki karnawałowe, oczywiście w tym roku. :)
Czuję już, że zaspokoiłam siebie i całą rodzinkę na te wypieki na cały rok.
Mam nadzieję, że ktoś skorzysta i coś upiecze z okazji "tłustego czwartku".
Nazbierało mi się trochę innych przepisów, bo nie tylko słodkim i pączkami się żywimy, które pojawią się w najbliższym czasie.
żródło mojewypieki.com

Składniki
200 g mąki pszennej
100 g masła
4 jajka
szczypta soli

olej do smażenia

lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mleka
Wszystko razem utrzeć, a w razie gdy lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka.


Do garnka wlać wodę, dodać masło, sól i zagotować do rozpuszczenia się masła.
Wsypać jednym ruchem mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka i zrobi się jednolite i szkliste.
Wystudzić ciasto , a następnie dodawać po jednym jajku stale miksując.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na papier do pieczenia  przez tylkę w kształcie gwiazdki kółka.  Zrobić dwa lub trzy kółka z ciasta, aby były grubsze.
Następnie porozcinać papier tak, aby każde gniazdko było na kwadracie.
Rozgrzać olej do 175 stopni C i smażyć pączki wkładając na olej pączkiem do dołu, a papierem do góry.
Po kilku sekundach wyjąć papier, który sam odejdzie od ciasta.
Po usmażeniu położyć na ręcznik papierowy.
Polukrować i gotowe
Smacznego

pączki hiszpańskie - gniazdka






9 komentarzy:

  1. Lubię te gniazdka,oj lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubiłam kiedyś kupować te gniazdka w piekarni, sa pyszne. A już domowe, to muszą być świetne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie mają mniej kalorii przez te dziurki

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele razy widziałyśmy ale nigdy nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam :) a bardzo smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię choć jak dla mnie są często za słodkie! Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń