czwartek, 11 lutego 2016

Placek ziemniaczany z gulaszem

Placek ziemniaczany z gulaszem to dzisiejsza propozycja na obiad.
Ja jestem wielkim miłośnikiem placków ziemniaczanych,a moja rodzinka zwolennikami mięsa.
Ponieważ wczoraj był postny obiad to dzisiaj można sobie pozwolić na takie sycące i smaczne danie.
Placek możecie podać również z sosem pieczarkowym , a przepis znajdziesz tutaj , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką i serem to przepis znajdziecie tutaj


Gulasz
500 g  karkówki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
1/2 l gorącej wody
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 czerwona papryka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra


Mięso pokroić w kostkę 2x2cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś
czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Cebulkę pokroić w kostkę,czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę i dołożyć do mięsa.
Chwilę podsmażyć.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie
i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu.
Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty.

Placki
1 kg  ziemniaków
2 jajka
1 cebula
3 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , cebulę drobno posiekaną,doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placek na wielkość patelni i smażyć z dwóch stron.
Wyłożyć na talerz i polać gorącym gulaszem i posypać natką pietruszki.

placek ziemniaczany z gulaszem



15 komentarzy:

  1. Placki i gulasz-wspaniała para:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet na fotce widać chrupiący brzeg placka, a takie lubimy najbardziej. Z gulaszem smakuje rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez lubię chrupiące. Takie najlepsze. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Przepis na ile mniej więcej porcji?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placki w każdej postaci:) Twoje potrawy zawsze wyglądają tak zachęcająco ze aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie cała rodzinka uwielbia placki ziemniaczane, więc z takiego obiadu wszyscy byliby zadowoleni :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Placki ziemniaczane jem tradycyjnie same.

    OdpowiedzUsuń
  7. U Gesslerki często widujemy w programie ale na żywo nigdy :D Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To dla mnie danie do zrealizowania

    OdpowiedzUsuń