Ja jestem wielkim miłośnikiem placków ziemniaczanych,a moja rodzinka zwolennikami mięsa.
Ponieważ wczoraj był postny obiad to dzisiaj można sobie pozwolić na takie sycące i smaczne danie.
Placek możecie podać również z sosem pieczarkowym , a przepis znajdziesz tutaj , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką i serem to przepis znajdziecie tutaj
Gulasz
500 g karkówki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
1/2 l gorącej wody
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 czerwona papryka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra
Mięso pokroić w kostkę 2x2cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś
czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Cebulkę pokroić w kostkę,czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę i dołożyć do mięsa.
Chwilę podsmażyć.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie
i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu.
Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty.
Placki
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
3 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , cebulę drobno posiekaną,doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placek na wielkość patelni i smażyć z dwóch stron.
Wyłożyć na talerz i polać gorącym gulaszem i posypać natką pietruszki.
placek ziemniaczany z gulaszem
Placki i gulasz-wspaniała para:)
OdpowiedzUsuńZgadza się Leno
UsuńBardzo lubię to połączenie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne Marzenko
UsuńNawet na fotce widać chrupiący brzeg placka, a takie lubimy najbardziej. Z gulaszem smakuje rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńJa tez lubię chrupiące. Takie najlepsze. Pozdrawiam
UsuńPrzepis na ile mniej więcej porcji?:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na 4-5 porcji
UsuńUwielbiam placki w każdej postaci:) Twoje potrawy zawsze wyglądają tak zachęcająco ze aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńU mnie cała rodzinka uwielbia placki ziemniaczane, więc z takiego obiadu wszyscy byliby zadowoleni :)))
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane jem tradycyjnie same.
OdpowiedzUsuńsame też są pyszne
UsuńU Gesslerki często widujemy w programie ale na żywo nigdy :D Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo dla mnie danie do zrealizowania
OdpowiedzUsuń