Moje dzieciaki nie są fanami wątróbki, ale w połączeniu z owocami zawsze chętnie zjedzą.
I Wam również polecam taką wersję, a jeśli macie ochotę na wątróbkę z jabłkiem to zapraszam tutaj
Składniki
600 g wątróbek indyczych
2 średnie cebule
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka mąki pszennej
1 puszka ananasa
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta papryki ostrej
sól
pieprz
natka pietruszki
Wątróbki oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka.
Do miski włożyć pokrojoną wątróbkę i cebulę. Całość zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie wątróbki wyjąć z mleka, osuszyć i oprószyć 2 łyżkami mąki krupczatki.
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć wątróbki z każdej strony na rumiano. Na koniec smażenia oprószyć solą , pieprzem i majerankiem. Wymieszać i przełożyć do ciepłego naczynia.
W miseczce mieszamy mąkę pszenną z papryką słodką, papryką ostrą i solą. Mieszamy wraz z cebulą wyciągniętą z mleka.
Na tej samej patelni dokładamy łyżkę masła i smażymy cebulę na rumiany kolor, stale mieszamy.
Do usmażonej wątróbki dodajemy usmażoną cebulę i ananasa odsączonego na sitku i pokrojonego w kostkę.
W razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Wierzch posypać natką pietruszki
wątróbki indycze z ananasem
Wątróbki jadłam jedynie z jabłkami,fajny pomysł z ananasem:)
OdpowiedzUsuńmoja mama z bratem kochają wątróbkę, a ja ani trochę nie umiem się do niej przekonać :(
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie! :>
OdpowiedzUsuńOsobiście nie lubię wątróbki, ale w takiej kompozycji myślę, że bym się skusiła;)
OdpowiedzUsuńCo to nam pani wymyśliła. Wątróbka jest zawsze wspaniała a ananas dobry Zrobię taki ze mnie ananasik
OdpowiedzUsuńwątróbka i ananas? ciekawa jestem jak ,to razem smakuje
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne
UsuńLubimy wątróbki ale nie wiemy czy indycze :P Wydaje nam sie jednak, że zasmakowałybyśmy w tym daniu ;)
OdpowiedzUsuń