czwartek, 17 marca 2016

Babka Wielkanocna Tulipan

Babka tulipan nie tylko smakuje, ale również bardzo ładnie się prezentuje. Jak każda babka łatwa w wykonaniu. Polecam na Wielkanocny stół. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne babki i ciasta, które Wam polecam.
Ta babka ma w sobie trzy smaki, pieguska z makiem, babka kisielowa, budyniowa i kakaowa. Czyli takie cztery w jednym.
Żródło Ciasta s. Anastazji

Składniki
6 jajek
250 g masła
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 budyń waniliowy
1 kisiel wiśniowy + szczypta czerwonego barwnika
2 łyżki suchego maku
2 płaskie łyżeczki kakao

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, a ucierając dodawać stopniowo żółtka.
Dodać mąkę , proszek do pieczenia i olej. Wszystko zmiksować.
Ciasto podzielić na cztery części.
Blaszkę prostokątną jak na keks o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. I układać kolejno warstwy ciasta.
Do pierwszej dodać budyń i wymieszać ułożyć na dnie blaszki.
Do drugiej dodać kisiel i barwnik.
Do trzeciej kakao
Do czwartej mak.
Przeciągnąć nożem przez środek ciasta wzdłuż blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut.


babka tulipan






9 komentarzy:

  1. Jestem urzeczona jej wyglądem. Piękna! Absolutnie :) Nie przepadam za barwnikami, ale dla takiego efektu to nie zawahałabym się po nie sięgnąć. Pozdrowionka. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczna!!! Wygląda świetnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna :) chyba trzeba używać tego barwnika bo kolory teraz coś nie chcą wychodzić z tych kisieli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest piękna i na pewno smakowita.
    Mam dwie damy radę damy

    OdpowiedzUsuń