niedziela, 13 marca 2016

Żurek Wielkanocny

Coraz bliżej do świąt. Mam wrażenie, że dopiero piekłam makowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :)
Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach.
Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha!
A co u Was gości na Wielkanocnym stole?

Składniki
1/2 l zakwasu
2 l wywaru mięsnego
4 białe kiełbasy
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
włoszczyzna (dałam mrożoną)
4 ugotowane jajka na twardo
2 łyżki majeranku
2 łyżki chrzanu
2 łyżki mąki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól
pieprz

Do wywaru mięsnego włożyć włoszczyznę,cebulę podsmażoną na maśle. liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz zakwas wymieszany z mąką. Wszystko gotować razem aż warzywa będą miękkie, a zupa zrobi się gęsta. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na sam koniec wkroić sparzoną i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chwilkę pogotować. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.

żurek Wielkanocny

7 komentarzy:

  1. Ja na Wielkanoc robię sobie trochę rosołu cytrynowego. Ani żurku,ani barszczu niestety nie lubię:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurek lubimy, ale na święta często robimy też zupę chrzanową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy żurek ale nasza mama umie tylko taki z paczki xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja żurek uwielbiam! Właśnie robi mi się zakwas :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tę zupę ! Ale nigdy nie jadłam takiego prawdziwego domowego żurku - u mnie w domu nie robi się takich zup na święta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z żurkiem wielkanocnym jest troszkę tak, jak z daniami wigilijnymi. Jego smak jest najpełniejszy właśnie w święta :) Zatem ja czekam na niego do Wielkanocy, aby rozkoszować się tym smakiem. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W podziale kto co przygotowuje na stół świąteczny zamówię dla siebie pani żurek.

    OdpowiedzUsuń