Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach.
Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha!
A co u Was gości na Wielkanocnym stole?
Składniki
1/2 l zakwasu
2 l wywaru mięsnego
4 białe kiełbasy
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
włoszczyzna (dałam mrożoną)
4 ugotowane jajka na twardo
2 łyżki majeranku
2 łyżki chrzanu
2 łyżki mąki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól
pieprz
Do wywaru mięsnego włożyć włoszczyznę,cebulę podsmażoną na maśle. liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz zakwas wymieszany z mąką. Wszystko gotować razem aż warzywa będą miękkie, a zupa zrobi się gęsta. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na sam koniec wkroić sparzoną i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chwilkę pogotować. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.
żurek Wielkanocny
Ja na Wielkanoc robię sobie trochę rosołu cytrynowego. Ani żurku,ani barszczu niestety nie lubię:(
OdpowiedzUsuńŻurek lubimy, ale na święta często robimy też zupę chrzanową :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy żurek ale nasza mama umie tylko taki z paczki xD
OdpowiedzUsuńJa żurek uwielbiam! Właśnie robi mi się zakwas :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę zupę ! Ale nigdy nie jadłam takiego prawdziwego domowego żurku - u mnie w domu nie robi się takich zup na święta.
OdpowiedzUsuńZ żurkiem wielkanocnym jest troszkę tak, jak z daniami wigilijnymi. Jego smak jest najpełniejszy właśnie w święta :) Zatem ja czekam na niego do Wielkanocy, aby rozkoszować się tym smakiem. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńW podziale kto co przygotowuje na stół świąteczny zamówię dla siebie pani żurek.
OdpowiedzUsuń