poniedziałek, 14 marca 2016

Surówka z marchewki i rzodkwi

Jeśli macie ochotę na szybką i smaczną surówkę do obiadu to zapraszam. Troszkę inna odmiana surówki z białej rzodkwi, którą możecie znajdziecie tutaj. Idealnie pasuje do dań mięsnych, ale również jako świetny dodatek do kanapek. Ja bardzo lubię przegryzać świeże pieczywo z surówkami. Czas na przygotowanie takiej surówki to tylko chwila. Cukier można zastąpić miodem.


Składniki
3 średnie marchewki
1 mała biała rzodkiew
2 łyżki żurawiny
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Marchewkę i rzodkiew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać żurawinę. Jogurt wymieszać z cukrem, solą i pieprzem, a następnie wymieszać go z surówką.

surówka z marchewki i rzodkwi


6 komentarzy:

  1. Surówkę znamy i przygotowujemy ją na różne sposoby.
    Dodajemy jeszcze jabłko, seler, por ale też wykorzystujemy jako bazę do sałatki śledziowej. Każda wersja jest naprawdę pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta, pyszna, zdrowa. Taka, jak lubię :) Lubię różne wariację marchewkowych surówek :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna,ale jak dla mnie to bez żurawiny

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytałem zastosuję

    OdpowiedzUsuń
  5. i do obiadu i do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, że jest z jogurtem a nie majonezem :) Taką bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń