Jeśli macie ochotę na szybką i smaczną surówkę do obiadu to zapraszam. Troszkę inna odmiana surówki z białej rzodkwi, którą możecie znajdziecie
tutaj. Idealnie pasuje do dań mięsnych, ale również jako świetny dodatek do kanapek. Ja bardzo lubię przegryzać świeże pieczywo z surówkami. Czas na przygotowanie takiej surówki to tylko chwila. Cukier można zastąpić miodem.
Składniki
3 średnie marchewki
1 mała biała rzodkiew
2 łyżki żurawiny
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Marchewkę i rzodkiew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać żurawinę. Jogurt wymieszać z cukrem, solą i pieprzem, a następnie wymieszać go z surówką.
surówka z marchewki i rzodkwi
Surówkę znamy i przygotowujemy ją na różne sposoby.
OdpowiedzUsuńDodajemy jeszcze jabłko, seler, por ale też wykorzystujemy jako bazę do sałatki śledziowej. Każda wersja jest naprawdę pyszna:)
Prosta, pyszna, zdrowa. Taka, jak lubię :) Lubię różne wariację marchewkowych surówek :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńpyszna,ale jak dla mnie to bez żurawiny
OdpowiedzUsuńCzytałem zastosuję
OdpowiedzUsuńi do obiadu i do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńSuper, że jest z jogurtem a nie majonezem :) Taką bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuń