Do przygotowania takiego dania potrzebne są filety z ryby. Nie może być ości.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na rybki, po które zapraszam tutaj
700 g filetów rybnych (miałam pangę)
3 cebule
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
200 g śmietany (dałam 18%)
3 łyżki oleju
200 g przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
sól
pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Rybę pokroić w kawałki , oprószyć solą i pieprzem.
Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na rumiano.
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać papryki drobno pokrojone i chwilę smażyć.
Wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić do momentu zredukowania się połowy wody.
Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać do papryki. Wymieszać i chwilę gotować.
Usmażoną rybę zalać sosem i podawać na gorąco.
ryba po węgiersku
smakowicie;0
OdpowiedzUsuńPo grecku jadam często. Po węgiersku - nie miałam okazji skosztować. Choć węgierskie smaki bardzo do mnie przemawiają :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką rybkę, jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłyśmy :P Znamy tylko po grecku :D
OdpowiedzUsuńCo wy macie z ta bułka tarta do ryby? To nie jst schabowy. Do ryby tylko maka..
OdpowiedzUsuńa ja wolę w bułce. Pozdrawiam
Usuń