sobota, 21 maja 2016

Ziemniaki zapiekane z jajkami

Ziemniaki zapiekane z kiełbaską, szynką i jajkami. Taka szybka obiadowa zapiekanka.
Do tego proponuję surówkę  z pora i pomidora i mamy pyszny obiad.
Kiełbasę w zapiekance możecie zastąpić boczkiem i będzie również bardzo smaczne.  Danie to jest idealne dla miłośników pyr  :) Moja mama jest ich największym miłośnikiem.


1 kg ugotowanych ziemniaków
3 kiełbasy śląskie
4 pieczarki
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego
4 łyżki mleka
6 jajek
szczypiorek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Ugotowane ziemniaki ugnieść z mlekiem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Na patelni rozgrzać masło i zarumienić cebulę, a następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki.
Całość dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko.
Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną.

ziemniaki zapiekane z jajkami

4 komentarze:

  1. Wspaniała!
    Lubię takie proste dania obiadowe...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jak można nie lubić ziemniaków. Ja uwielbiam. Współczuję wszystkim, którzy będąc na diecie muszą je ograniczać. Twoje danie bardzo by mi do gustu przypadło :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego rodzaju zapiekanki zawsze wychodzą pysznie :)

    OdpowiedzUsuń