Na blogu znajdziecie również przepis na botwinkę z jajkiem. Również polecam do wypróbowania.
A teraz zapraszam na botwinę z ziemniakami
Składniki:
2 l bulionu mięsnego
2 średnie marchewki
1 pietruszka (korzeń)
2 pęczki botwiny (liście + buraczki)
4 średnie ziemniaki
250 ml śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki
sól
pieprz
Wykonanie:
Bulion zagotować , dodać marchewkę,ziemniaki i pietruszkę pokrojoną w kostkę.
Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu.
Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny.
Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i zagotować.
botwinka z ziemniakami
nie wiem czemu ale akurat za tą zupą nie przepadam:)
OdpowiedzUsuńJa ją bardzo lubię. Często jadam. Pycha ;) Koniecznie musi być zabielana. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńten barszczyk 'chodzi' za mną już chyba od tygodnia,muszę w końcu zrobić :D
OdpowiedzUsuńKochamy ją nie tylko za smak ale również za piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńJutro zwrócę uwagę czy na moim ryneczku jest botwinka. Jeżeli dostanę to mi ugotują wg. przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBotwinkę dostałem i barszcz wyszedł super smaczny a ugotowałem w garnku 4 litrowym. Czyli podwójnie dałem składniki. Wywar zrobiłem na wieprzowych nóżkach. Dziękuję
OdpowiedzUsuń