Tradycyjna babka z Niemiec i Austrii.
Gugelhupf to ucierana babka pieczona w formie z kominem.
Gugelhupf to ucierana babka pieczona w formie z kominem.
Bardzo łatwa w wykonaniu, zawsze się udaje. Wilgotna w smaku, długo utrzymuje świeżość.
Idealna na święta, do herbatki czy do kawy.
Polecam również babkę krówkę , która jest prosta do zrobienia i smaczna.
5 jajek (rozm M)
160 g masła
350 g mąki pszennej
130 ml mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki rumu
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki rodzynek
starta skórka z jednej cytryny
cukier puder do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roztopić i wystudzić, a następnie dodać do żółtek i ucierać. Dodać rum, mleko, skórkę z cytryny i utrzeć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta i ucierać.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.
Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać.
Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą.
Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut.
Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.
ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJa to mam jeszcze formę ceramiczną brązową z ukośnymi fałdkami w takiej wszystkie ciasta wychodzą. Upiekę w/w babkę szanowna Babko
OdpowiedzUsuńBabko, babka wyszła wspaniałe, chwila i została zjedzona. Tak nawiasem to forma jeszcze z przed drugiej wojny światowej, serio.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że babka udała się.
UsuńZazdroszczę takiej wspaniałej formy do babki