Z podanej porcji wyszło mi około 20 babeczek.
Idealnie smakują podane z kubkiem kakao lub mleka.
Mają jedną wielką wadę, a mianowicie bardzo szybko znikają :)
Może skusicie się na takie słodkości?
Składniki
4 jajka
500 g mleka skondensowanego bez cukru
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
3/4 szklanki suszonej żurawiny
lukier
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka
Wszystko dokładnie wymieszać
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać.
Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut do tzw "suchego patyczka."
Po wystudzeniu każdą babeczkę polać lukrem.
babeczki z żurawiną
Świetne na piknik ;)
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki:)
OdpowiedzUsuń