Na blogu znajdziecie również inne przepisy na ciasta. Polecam Wam również przepis na jabłecznik, który jest u mnie zawsze numerem 1.
Ciasto
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
100 g masła
4 żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i masło drobno posiekane.
Wszystko razem szybko zagnieść na jednolite ciasto.
Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Wyjąć podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować i ułożyć na dnie blaszki (23x38cm) wysmarowanej tłuszczem.
1,5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo
cukier puder
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki.
Wymieszać z cukrem i ułożyć na cieście.
Drugi placek rozwałkować i ułożyć na jabłkach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
szarlotka
najlepsza:)
OdpowiedzUsuń