wtorek, 6 czerwca 2017

Szarlotka

Szarlotka podana z lodami. Mniam!! Taką właśnie miałam ochotę na ciasto kruche z jabłkami, że musiałam zrobić. Szarlotki chyba nikomu nie trzeba zachwalać, bo mało kto nie lubi tego ciasta.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na ciasta. Polecam Wam również przepis na jabłecznik, który jest u mnie zawsze numerem 1.


Ciasto
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
100 g masła
4 żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i masło drobno posiekane.
Wszystko razem szybko zagnieść na jednolite ciasto.
Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Wyjąć podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować i ułożyć na dnie blaszki (23x38cm) wysmarowanej tłuszczem.


1,5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru

Dodatkowo
cukier puder

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki.
Wymieszać z cukrem i ułożyć na cieście.
Drugi placek rozwałkować i ułożyć na jabłkach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około  50 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

szarlotka



1 komentarz: