Forma do pieczenia biszkoptu powinna być wyłożona papierem do pieczenia tylko na dnie. Boków formy nie smarujemy i nie wykładamy papierem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać należy około 15 minut i wyjąć ciasto z formy.
Składniki na tortownicę 24 cm
6 jajek rozm L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
biszkopt kakaowy
jaki puszysty:)
OdpowiedzUsuńIdealna baza do tortu :)
OdpowiedzUsuńjaki wysoki i puszysty! pozazdroscic :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrósł ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wyprobować
OdpowiedzUsuńWypróbuję niebawem. 26 mamy rocznicę ślubu 😀
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Miałam swoj przepis, z którego zawsze korzystalam, ale skusil mnie wyglad tego biszkopta i zdecydowanie to obecnie mój nr 1!!! Jest pyszny, puszysty. Pieknie się prezentuje. Polecam wszystkim. Wuzetka na nim to niebo w gebie ��
OdpowiedzUsuń