wtorek, 20 lutego 2018

Wiosenny tort naleśnikowy ombre.

Wiosenny tort naleśnikowy. Pięknie się prezentuje na stole, a jeszcze lepiej smakuje.
Nie jest trudny do zrobienia, nie wymaga pieczenia.
Torty naleśnikowe są uwielbiane przez mojego męża. Na blogu w zakładce ciasta znajdziecie jeszcze inne torty zrobione z naleśników. Szczególnie polecam tort naleśnikowy z owocami i kajmakiem
Jeśli przygotujecie danie z mojego przepisu podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach.
Żródło :Готовим с Ириной Хлебниковой


Zielone ciasto
150 g świeżego szpinaku
350 ml mleka
200 g mąki pszennej
3 jajka
50 g oleju
3 łyżki cukru

Szpinak sparzyć wrzątkiem przez około 5 minut i odcedzić na sicie, a następnie włożyć go do blendera, wlać mleko i zmiksować.
Wlać zawartość do miski dodać pozostałe składniki i wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto musi być gładkie. Odstawić ciasto na 15 min.

Białe ciasto
500 ml mleka
300 g mąki
3 jajka
50 g oleju
3 łyżki cukru

Mleko roztrzepać z jajkami. Dodać pozostałe składniki i wymieszać rózgą kuchenną aż ciasto będzie gładkie. Odstawiać ciasto na 15 minut.

Do trzeciej miski odlewamy jedną chochelkę ciasta zielonego i dwie chochelki ciasta białego.
Mieszamy i otrzymujemy trzeci kolor ciasta.

Na suchej patelni smażymy naleśniki  o średnicy 20 cm z każdego koloru.
Kiedy kończy się ciasto ciemna zieleń można na koniec dolać odrobinę ciasta białego i powstanie czwarty jaśniejszy zielony kolor.

Tak możemy utworzyć jeszcze bardziej jaśniejszy na około 3 naleśniki mieszając ciasta.

Mi powstało 5 odcieni zielonego.
Po usmażeniu naleśników odstawiamy je do wystygnięcia.

Krem
200 g cukru pudru
600 g śmietany słodkiej
200 ml mleka
20 g żelatyny
100 g serka mascarpone

Żelatynę wsypać do ciepłego mleka, wymieszać i odstawić aż napęcznieje.
W misce zmiksować śmietanę wraz z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone. Dodać żelatynę z mlekiem i ponownie zmiksować.

Ustawiamy obręcz o średnicy 20 cm i przekładamy naleśniki od ciemnego zielonego do białego.
Na każdy naleśnik nakładamy 2 łyżki kremu, który jest dość rzadki. Smarujemy ostatnią warstwę naleśnika kremem. Odłożone trzy naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy w poprzek.
Układamy na wierzchu tortu.
Odstawiamy naleśnikowca do lodówki na całą noc.


wiosenny tort naleśnikowy






3 komentarze: