Ciasto:
300 g mąki
125 g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody
Ser:
1 kg sera w wiaderku
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 całe jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
rodzynki
Piana:
6 białek
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone drobno masło i pozostałe składniki.
Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blachy wyłożyć rozwałkowane ciasto.
Ser:
Do miski włożyć ser, dodać cukier, dwa całe jajka i 4 żółtka. Zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia się składników.
Ser wylać na ciasto.
Wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 min, a następnie
wlać na ser białka ubite z cukrem na sztywną pianę. Piec ponownie około 15 minut.
Piana musi być przyrumieniona, ale żeby się nie zrobiła beza.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Po pewnym czasie zaczną się na wierzchu ciasta pojawiać kropelki rosy.
Pysznie wygląda)
OdpowiedzUsuńLeno,bardzo szybko znika :)
UsuńPoproszę o kawałek do herbatki :) Uwielbiam taki sernik.
OdpowiedzUsuńJeszcze jest zapraszam :)
UsuńZnam to ciasto...i bardzo, bardzo lubię:-)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńKLASYKA! Taka smakuje najbardziej :D
OdpowiedzUsuńChociaż za pianką z białek to nie przepadamy :P
Piana z białek najlepsza Mniam :)
UsuńWygląda bardzo dostojnie :) Sernik mojej cioci wygląda bardzo podobnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniały serniczek. Wyszedł Ci idealnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJeden z najpyszniejszych serniczków, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu bardzo szybko znika :)
UsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo proste i przepyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny :)
UsuńAle smakowity serniczek. Wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda wspaniale! Ależ za mną chodzi takie cudeńko.
OdpowiedzUsuńPolecam szybko się robi i super smakuje :)
UsuńJak dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA tą pianę to daje sie na gorący sernik czy musi najpierw przestygnąć i dopiero piane i znowu do piekarnika?? ?
OdpowiedzUsuńPianę dodajemy przed samym końcem pieczenia. Wlewamy na gorący sernik i pieczemy około 10 -15 minut
UsuńDziękuję bardzo,będę eksperymentować zaraz ...
OdpowiedzUsuń