piątek, 15 maja 2015

Surówka z młodej kapusty

Bardzo lubię młodą kapustę i kiedy zaczyna się na nią sezon
przyrządzam z niej różne potrawy.  Jedna moja propozycja na kapustę młodą duszoną  z kiełbasą
jest już na blogu (przepis), a teraz zrobiłam surówkę do obiadu lub do kanapek.
Mój syn, który nie przepada za  'zieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje.
Polecam, bo jest bardzo smaczna.

Składniki:

1 mała główka młodej kapusty
1 średnia marchewka
1 cebula
3 łyżki posiekanego koperku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cząbru
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając.
Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem.
Smacznego


surówka z młodej kapusty




23 komentarze:

  1. pyszna i wiosenna surówka, bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wiosennie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie surówki jako dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna wiosenna, chrupiaca ;) i kolorowa....

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię młodą kapustę. Surówki z niej są pyszne. Bardzo je lubię jako dodatek do obiadu np. mięsko, ziemniaczki i taka surówa- pycha. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, my lubimy jeść takie surówki z łososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też jutro taką zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie suroweczki mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam do domowego obiadu !;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsza surówka właśnie z młodej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń