Ja mogę takie śniadanie jeść codziennie.
Rogaliki są puszyste, smaczne i uzależniają :)
Jednak takie uzależnienie, nie jest groźne i namawiam Was do upieczenia.
Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
65 g roztopionego
190 ml ciepłego mleka
1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
1 duże jajko
3 płaskie łyżki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki soli
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, wlać mleko roztrzepane z jajkiem, dodać sól, cukier, wyrośnięte drożdże i wszystko zagnieść, po czym dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Ciasto musi być gładkie i sprężyste.
Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić ,a nawet potroić swoją wielkość.
Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagnieść i podzielić go na 9 równych części.
Każdą część rozwałkować tak jak na zdjęciu i zwijać rogala, naciągając dolną część.
Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać aż wyrosną.
Każdy posmarować mlekiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 minut.
Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego
Żródło przepisu: margarytka.blogspot.com
rogale maślane
Są pyszne, już miałam okazję je robić :-) smacznego śniadanka :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie ! takiego rogala tez bym teraz zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa, najlepsze robila babcia z powidłami ze śliwek:)
OdpowiedzUsuńNa letnie śniadanie taki rogal idealny!
OdpowiedzUsuńOch, zostań moją .... przepiękny rogal upiekłaś pani.
OdpowiedzUsuńRogale uwielbiamy! A już szczególnie gdy tak wyglądają :D
OdpowiedzUsuń