Jeśli nie macie ochoty robić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania.
Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj
1 mała główka młodej kapusty
1 kg mięsa mielonego
300 g ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
1 puszkia pomidorów
1/2 szklanki wody
1 łyżka majeranku
bazylia
sól
pieprz
Ryż ugotować. Cebulę pokroić drobno i zrumienić na oleju i wszystko razem wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Kapustę pokroić w cienkie plastry.
W naczyniu do zapiekania ułożyć jedną warstwę kapusty, warstwę mięsa z ryżem, kapustę, mięso i kapusta.
Pomidory zmiksować, dolać wodę, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na zapiekankę.
Piec w 180 stopniach C . W razie gdy kapusta z wierzchu zacznie się zbyt mocno przypalać nakryć naczynie folią aluminiową.
zapiekanka gołąbkowa
ja w czwartek robiłam jeszcze inną wersję leniwych gołąbków:)
OdpowiedzUsuńPycha! A u mnie w domu po prostu gołąbki :) Uwielbiam :) Chociaż w formie zapiekanki to chyba jeszcze nie jadłam ;) Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńa ile czasu zapiekać ???
OdpowiedzUsuńOkoło 1 godziny
Usuńciekawe pomysł z tą zapiekanką :) ja ostatnio robiłam gołąbki :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda-wypróbuję!
OdpowiedzUsuńGołąbki bez zawijania to pyszne lenistwo :D Naszym zdaniem w pełni dopuszczalne :D
OdpowiedzUsuńRobie dzisiaj :-)
OdpowiedzUsuńProszę dać znać jak smakowała? Pozdrawiam
UsuńKupiłam wszystkie składniki bede robić jutro
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń