piątek, 17 marca 2017

Garnek rybny z morszczukiem

Dzisiaj mam dla Was propozycję na danie jednogarnkowe z rybą. Ja miałam morszczuka, ale możecie wykorzystać do tego dania każdą inną rybę bez ości. Proste , smaczne i szybkie danie.
Można podawać z ryżem, pieczywem  lub ziemniakami.
Jeśli macie ochotę to zapraszam do zakładki RYBY, gdzie znajdziecie inne pomysły na dania rybne.


Składniki
700 g filetów z morszczuka
3 gałązki selera naciowego
2 duże cebule
3 średnie marchewki
200 g przecieru pomidorowego
2 łyżki masła klarowanego
3 szklanki wody
sól
pieprz
papryka słodka

Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron.
W garnku rozgrzać masło i lekko zeszklić, ale nie zrumienić cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i selera naciowego pokrojonego. Smażyć wszystko około 5 minut mieszając.
Wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Rybę ułożyć na warzywach polewając ją lekko sosem i dusić do miękkości warzyw.

garnek rybny z morszczukiem

1 komentarz: