Dzisiaj przygotowałam schab duszony w czarnej kawie. Oryginalne połączenie, ale jako osoba nie pijąca kawy zajadałam się tym mięsem
Podałam z surówką z tartej marchewki i ryżem ugotowanym na sypko.
Inspiracja gazeta Moje Gotowanie z 1997r
Składniki
1 kg schabu wieprzowego bez kości
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
100 g masła
1 czubata łyżka mąki
3/4 szklanki mocnej zaparzonej kawy dałam kawę rozpuszczalną
1 szklanka wody
1 łyżeczka oregano
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
Mięso pokroić w grubszą kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć mięso z każdej strony, a następnie wyjąć go na talerz. (mięso najlepiej smażyć małymi porcjami).
Na tym samym maśle przyrumienić cebulę posiekaną w drobną kostkę, a następnie dodać posiekany czosnek.
Wsypać mąkę i chwilę smażyć mieszając. Dodać wodę , mięso, kawę. Doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i oregano.
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Mięso powinno być mięciutkie.
Schab duszony w czarnej kawie
nigdy takiego schabu nie jadłam, musi być interesujący :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy z racji tego, że kawy nie lubimy to czy taki schab by nam smakował :)
OdpowiedzUsuńOjej, jestem strasznie ciekawa tego dania ! To połączenie wydaje się takie oryginalne :)
OdpowiedzUsuńNo, no, o takim wybryku to jeszcze nie słyszałam :) Intrygujące danie :)
OdpowiedzUsuńA to bardzo interesująca propozycja. jesteśmy bardzo ciekawi smaku:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :-) jeszcze takiego mięska nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńo ja! W kawie? Można po tym daniu mieć niezłego power'a :D
OdpowiedzUsuńdla mnie to ochyda
OdpowiedzUsuńA dla mnie nie. Bo było bardzo smaczne :)
UsuńNie wpadłabym na taki przepis. Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńZ kawą mieszałam już różne składniki. Nawet śledzie. Nie pomyślałam, żeby dodać do mięsa. Ale jak widać można. Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńA ciśnienie mi nie podskoczy hi hi Bo co do smaku może być dobra potrawa.
OdpowiedzUsuń