Podawałam już kilka sposobów na wykorzystanie kurczaka z rosołu
Kotlety , krokiety czy zapiekanka .
Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję.
Mało fotogeniczne danie, ale bardzo smaczne. Potrawkę możecie podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Zapraszam na smaczny obiadek.
Składniki
mięso z kurczaka ugotowanego w rosole
2 łyżki masła klarowanego
1 puszka pomidorów
2 łyżki ketchupu
1 puszka groszku konserwowego
bulion mięsny
1 duża cebula
2 średnie marchewki
200 ml śmietany słodkiej
koperek
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, ale nie rumienić. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć mieszając.
Dodać mięso oddzielone od kości i podzielone na mniejsze kawałki, zalać bulionem i dusić do miękkości marchewki. Pomidory z puszki zmiksować, dodać ketchup wymieszać i wlać do mięsa, groszek odcedzić na sicie i wsypać do potrawki. Doprawić solą, pieprze, paprykami. Wszystko dusić jeszcze chwilę.
Na koniec dodać śmietanę i koperek.
potrawka z kurczaka
Najczęściej robię potrawkę w sosie chrzanowym, zrobię i taką:)
OdpowiedzUsuńU nas w domu dziadek po prostu obgryzał z kości mięso rosołowe :) Potrawka, czy fotogeniczna, czy nie, myślę, że wyszła dobra. Chętnie zjadłabym ją z ryżem :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek , wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowita ;-)
OdpowiedzUsuńKurczaka, masło,puszki wszystko mam jutro robię pani potrawkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię z ryżem :-)
OdpowiedzUsuńPonownie robię potrawkę jest 18.05.2017. Bardzo dobre wykorzystanie rosołowego kuraka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńserdecanie
Cieszę się, że smakuje i pozdrawiam
Usuń